Vg3 Påbygging til generell studiekompetanse

Har du gått et yrkesfaglig program, men funnet ut at du vil studere videre på høyskole eller universitet? Er studiekompetanse målet ditt? Da bør du søke påbygging til generell studiekompetanse.

Hva er påbygging?
Generell studiekompetanse er "inngangsbilletten" til høyere utdanning ved høgskoler og universitet. Etter Vg3 kan du derfor søke de aller fleste utdanninger ved høgskoler og universitet, innen de aller fleste fagområder.

Allmennfaglig påbygging er en ettårig påbygging til en generell studiekompetanse (GENS). Etter dette året blir du kvalifisert for videre studier på høyskole eller universitet ved å tilegne nødvendig kunnskap i allmennfag som mangler fra yrkesfaglig programområder. Tidligere har du hatt mest yrkesfaglige fag, så for å få studiekompetanse må du «fylle på» med de allmennfagene du ikke hadde på yrkesfag. Som du ser av tabellen under, er det mye teori å komme gjennom, men vi har motiverte lærere med lang erfaring, så er du motivert og klar for å arbeide, kommer året til å gå greit!

I påbygningsklassene møtes elever fra flere ulike utdanningsprogram.  Mange kommer fra to år på yrkesfag, mens andre har hatt pause fra skole noen år. Atter andre har vært lærling og tatt fagbrev.

Dette mangfoldet av ulike mennesker gjør at PB-klassene blir et spennende sted å være. Tenk på all den kunnskapen som en yrkesfagelev bringer med seg inn i denne klassen! Vi ser på dere som en gruppe med mange ressurser og evner. Alle har ulike ressurser og et felles mål om å få generell studiekompetanse.

Utdanningsprogrammet er delt inn i fellesfag og ett valgfritt programfag

Fellesfag Årstimer Programfag Årstimer
Norsk 280 Tilbudet avhenger av ledige plasser og lærekrefter  140
Historie 140
Matematikk                   140
Naturfag 84
Kroppsøving 56
For ytterligere informasjon se: www.vilbli.no

Med fullført kurs kan du bli student ved universiteter eller høyskoler.

Publisert 22. april 2013, oppdatert 24. januar 2020.