Vg1 Design og håndverk

Er du kreativ, men samtidig nøyaktig? Har du estetisk sans og er glad i å jobbe med hendene? Vil du være med på å ta vare på gamle håndverkstradisjoner og videreutvikle dem? Har du lyst til å skape noe selv? Da bør du velge design og håndverk!

Frisøryrket, blomsterdekoratør, aktivitør og interiørkonsulent er eksempler på yrker dette programområdet fører til. I tillegg leder utdanningen fram til mange svært ulike håndverksyrker som møbelsnekker, skomaker, glassblåser, gullsmed og mange andre. Prosess og produkt er viktig, men for å leve av håndverksyrker, må du også kunne jobbe i et fellesskap og markedsføre deg selv. I en del av serviceyrkene er det en fordel at du i tillegg kommer lett i kontakt med andre mennesker.

 

Forme - skape - presentere
På vei fram til alle disse yrkene må alle elevene gjennom en felles plattform når det gjelder design. Det vil si hvordan du former og skaper et produkt. Her vil du blant annet lære å bruke farger, bruke blyant og pc til å tegne med og grunnleggende teknikker som du trenger for å skape noe. Du lærer arbeidsmåter for hvordan du skal få fram et godt produkt og ikke minst hvordan du skal kvalitetssikre produktet og markedsføre det. I tillegg får du opplæring i det grunnleggende innenfor bedriftsetablering og markedskunnskap. Ulike presentasjonsteknikker som f.eks. visning, utstilling, foredrag, mappe (portfolie), digitale presentasjoner samt å demonstrere et produkt skal du også lære.

I all skapende virksomhet finnes et islett av noe gammelt og kjent, selv om formspråket og motene varierer i ulike tidsperioder. Håndverkshistorie og stilhistorie er en viktig del av det du lærer. Både gamle teknikker og formspråk, samt nye materialer og trender brukes som inspirasjon for det du lager.

Siden yrkene er så vidt forskjellige, får du prøve ut ulike materialer i løpet av skoleåret. Det kan for eksempel være å sy en veske, lage en kopp i leire, spikke en smørekniv, lage smykker av gjenbruksmaterialer, designe forslag til tapet. Mulighetene er mange og varierer noe fra år til år ut fra elevenes interesser og tilgang til utstyr og materialer.

Prøve ut det yrket du ønsker?
Skolen har arbeidslivspraksis som yrkesfaglig fordypning. Her får du trening i å søke jobb, være på en arbeidsplass over lengre tid og utføre arbeidet som er mulig ut fra dine kunnskaper og erfaringer.

 

Utdanningsprogrammet er delt inn i fellesfag og programfag

Fellesfag         Årstimer     Programfag         Årstimer    
Norsk 56 Produksjon 337
Engelsk 84 Kvalitet og dokumentasjon     140
Matematikk 84 Yrkesfaglig fordypning 168
Naturfag 56    
Kroppsøving 56    
For ytterligere informasjon se: http://www.vilbli.no/

 


Publisert 19. april 2013, oppdatert 10. januar 2019.