Piksel - en wow-opplevelse!

Med mål om å imponere og overraske, reiste Den Kulturelle Skolesekken rundt på skoler og satte opp “Piksel”-utstillingen i starten av april. De var også på Røyken vgs.

http://twitter.com/buskerudfoldfylke https://www.facebook.com/buskerudfylkeskommune http://plus.google.com

Tekst og foto: Thea Berntsen, 2MKA

 

På grusbanen utenfor den grå skolen, som denne dagen ligger belagt i tåke, har de satt opp en enorm fargerik utstilling du garantert ikke har sett makan til. En utstilling utenom det vanlige.
Prosjektet «Piksel» tar elevene med på en kreativ reise inn i en fargerik verden.

Marianne Skarpnes, fra Den Kulturelle Skolesekken, forteller at de ville gjøre noe annerledes og stort ute. Det er en pop-up utstilling, som betyr at den dukker opp og så blir tatt ned igjen. Det er også en interaktiv utstilling, som betyr at elevene er med på å bygge den opp og ta den ned. Når det bygges er det abstrakt, mens når dronen til slutt sendes opp og du ser det ovenfra blir det konkret, og danner et bilde.


Marianne har tro på læring ved at man gjør noe og er med på noe, ikke bare sitter og lytter eller ser på noe.
- Jeg håpet at utstillingen skaper en wow-opplevelse hos elevene og at de lærer nye uttrykk og nye måter å tenke på, sier Marianne.

 

Ideen kom til live ved at Buskerud fylkeskommune hadde lyst til å tenk nytt og stort. Derfor leide de inn arkitektfirmaet Zohar Arkitekter, som ikke bare er opptatt av bygninger eller utstillinger for seg selv, men også det som skjer med menneskene mellom bygningene.


Spent på å se hva det blir
Elevene fra Vg1 og Vg2 Kunst Design og Arkitektur (KDA) syns det har vært gøy å være med på å sette opp kunstutstillingen. De forteller at det er morsomt og annerledes. Først var de med på å bygge den opp, med over hundre klosser. Da fikk de bevege seg rundt kunsten uten helt å forstå hva det var de lagde. Etterpå ble det fløyet opp en drone som avslørte hva alle “pikslene” tilsammen dannet.
  - Dette syns jeg var både fargerikt, nytt og spennende, forteller Tiril, fra 2KDA. 

Top down, buttom up
Arkitektene er veldig opptatt av en teori de kaller «top down, bottom up». Top down betyr at du ser det store bildet først, mens bottom up betyr at vi ser på menneskene først og deretter det større bilde. Det handler om hvordan vi ser verden, ser du deg først eller ser du verden først. De ønsker at vi skal få en aha opplevelse av utstillingen.


Kanskje er din skole den neste som får besøk av den storslåtte Piksel-utstillingen? Det er bare å glede seg.

Markus fra 2KDA er med å bygge piksel-utstillingen.

Bottom up. Utstillingen sett nedenifra.

Elever fra KDA gjør seg klare for å bygge utstillingen. Marianne forklarer.

 

Eli Mari Kolbergsrud og Alexandra Ewa Sopicka fra 2KDA i full konsentrasjon -  Fotograf  Katrine Gamborg Thomassen (2MKA) 


Publisert 4. mai 2018, oppdatert 5. juni 2018.