Røyken-elevene lærer å mobbe

I anledning VI-UKA, et ukelangt antimobbeopplegg ved Røyken videregående, kom Tor Arne Johnsen til skolen for å holde sitt «Lær å mobbe»-foredrag.

Johnsen åpner med å fortelle at han selv ble mobbet da han var ung, men at han tenkte at det var noe galt med mobberen og ikke han selv, og dermed klarte ikke mobberen å ødelegge livet hans. Han tar så på seg hvit frakk og stetoskop, og blir med det til professor Gunnar Pensum, en smågal mann fra Bergen som vil lære ungdommen hvordan man blir en god mobber.

Professor Gunnar Pensum mener at det er viktig at han lærer ungdommen å mobbe, slik at alle som jobber mot mobbing skal ha noe å gjøre. Han lover oss at om vi følger alle hans råd, kan vi til slutt få bo i vårt helt eget slott, og få alt vi ønsker brakt til oss helt gratis.

Tor Arne bruker en flipover til å illustrere mens han snakker. Professor Pensum forteller om alt som må til for å bli en god mobber – man må føle seg som et null, ha stort ego og være ond, i tillegg til å være dum og feig. Ut av disse ordene bygger han et slott. Vi lærer om hvordan man kan bruke stygge ord eller brøle for å være mer skrekkinngytende, og hvordan vi kan trenge oss inn i andres personlige sfære for å gjøre dem ukomfortable.

Han avslutter med å fortelle at nå har vi bygget et slott, og at dette slottet er identisk med det slottet man får om man er en flink mobber, med ett lite unntak: slottet man havner i når man mobber har gitter foran vinduene. Han avslutter med å fortelle at nesten 100 % av fangene i norske fengsler i dag var mobbere da de gikk på skolen.

Johnsen tar for seg et alvorlig tema på en veldig morsom måte, og selv elever som så opplegget i fjor lo så de gråt i år også. Foredraget viser på en lett og humoristisk måte som elever forstår, hvor teit det er å mobbe. Budskapet gikk hjem hos mange og applausen var høylytt.

Christine 2STB

14.02.14

Publisert 18. februar 2014, oppdatert 9. september 2014.