Ble som små barn igjen

Tirsdag var andreklasse-elevene på medielinja på studietur til Oslo. Målet var Norsk teknisk museum og Det Norske Teatret. Begge steder var det mye artig å oppleve for nysgjerrige elever.

-Det var spennende og lærerikt, sier Helene Øverby Haugen som etter dagen var kjempesliten i beina etter mye gåing i bakrommene og trappene i Det Norske Teatret.

Etiske dilemmaer med teknologi
Første del av dagen var det omvisning på Teknisk museum med fokus på jubileumsutstillingen ”Ting - teknologi og demokrati”. Klassen hadde på forhånd diskutert dilemmaer knyttet til teknologi, demokrati og personvern. På omvisningen fikk elevene enda flere etiske utfordringer å ta stilling til. Ville du sagt ja eller nei til å bruke en 3D-printer til å produsere ditt eget våpen? Ville du sagt ja eller nei til å få satt inn en 3D-printet kunstig nyre i kroppen din? Mange gode diskusjoner rundt det virtuelle stemmebordet i et planetarielignende rom med 3D-filmvisninger på buede vegger.

-Du blir mye mer aktiv når du blir utfordret til å ta stilling til sånne dilemmaer, sa Benedicte Audne Aarmo som likte godt den spennende jubileumsutstillingen.

-Generelt er dette en litt skeptisk klasse til privat bruk av 3D-printing, uttalte omviseren etter diskusjonene.

Mange hadde vært på museet tidligere, og timen på egen hånd ble brukt i det populære vitensenteret i kjelleren.

- Vi ble som barn igjen, sa en begeistret Ola Hunstad Flyum.

Bak kulissene på Det norske teater
På Det Norske Teatret fikk klassen spesialomvisning av skuespiller og sanger Sigve Bøe som har jobbet ved teateret i en årrekke. De fikk se den store hovedscenen som totalt har mål som en internasjonal fotballbane. De fikk se lydrommet med det digitale miksebordet, og møte lyd- og lysarbeidere som  kunne fortelle om nøye planlegging og detaljert arbeid som må til både før og under teaterforestillinger.

-Det var veldig morsomt å se hvordan de gjør det på et profesjonelt teater, sier Helene Øverby Haugen som selv har erfaring med teateroppsettinger i Zekken Ungdomsteater i Slemmestad.
Sigve Bøe viste også fram snekkerverksted, malersal, syrommet for kostymer og de små scenene på teateret. Det ble mye gåing opp og ned i  trapperommet.
Tilslutt fikk klassen ta den megastore heisen som kan frakte biler opp og inn på hovedscenen. Dette til stor glede for slitne føtter.

- Jeg haltet rundt på slutten, sier Helene som var fornøyd med utbyttet av å flytte klasserommet ut av Røyken videregående skole.

Publisert 13. juni 2014, oppdatert 9. september 2014.