Utveksling på fransk

For 15. gang er Røyken-elever i Belgia for å praktisere fransk. Utfordringer tas på strak arm når man er på utveksling.

- Vi prater fransk, spiser belgisk mat og opplever en annerledes kultur, sier Ingvild Schibsted, en av 11 elever som deltar på den tradisjonelle utvekslingen med Collége Notre-Dame i Tournai.

Programmet er tettpakket med timer på skolen, sykkeltur, ekskursjoner til Brugge og Paris.De norske elevene bor hjemme hos belgiske elever og ettermiddagene tilbringes med dem.

– Vi har vært på bowling og bursdagsfest, sier Agnes Paulsen, men det morsomste var å være på konsert med det kjente belgiske bandet, Suarez.Vi lærer mye om belgisk kultur, fortsetter Sofie Tischbein. Her går alle med utesko hjemme, spiser mye pommes frites og loff og bruker etternavnet til læreren.

- Jeg klarer å snakke en del fransk, utbryter Eilif Øyre og smiler bredt, men innimellom må jeg ty til engelsk for å gjøre meg forstått. Nå har det til og med blitt litt fransk aksent på engelsken min, tilføyer han. Eilif er fornøyd med å bo hos Basile Docquier og gleder seg til de nye belgiske vennene kommer til Norge på gjenvisitt i mars.

Liv Jorunn Koller, fransklærer, mener en slik type utveksling er unik. Her blir både elever og lærere kjent med mennesker og kultur.

– Oppholdet gir elevene nye erfaringer både språklig, sosialt og kulturelt. Her må de tørre å gi av seg selv, understreker hun. Den siste kvelden skal det holdes en elevforestilling i skolens teatersal. De norske elevene skal dramatisere "De tre bukkene bruse! på fransk, synge og vise bilder fra Norge.

Agnes Paulsen, Ingvild Schibsted og Mina Martinsen i Brugge.

Fotograf: Eilif Øyre

Fotograf: Michel Charon

Publisert 2. mai 2013, oppdatert 9. september 2014.