Ida Njåtun - min idrettskarriere

Topptrente og målbevisste Ida Njåtun besøkte skolen 10. april og hun holdt et inspirerende foredrag i aulaen

Ida fikk lengdeløpsskøyter som 6-åring og det var da det startet, selv om hun også drev med bl.a. fotball i barne- og ungdomsårene.Etter hvert ble det gradvis mer målbevisst trening, og det er ingen tvil om at Idas "oppskrift" er en suksesshistorie.

Ida satser stort, og har opplevd flotte resultater i sin idrettskarriere. I 2007 fikk hun NM Gull sprint junior og kom inn på det norske skøytelandslaget året etter. I 2010 fikk hun sitt internasjonale gjennombrudd da hun som 20-åring oppnådde gull og kongepokal i NM allround junior. Nå er det OL i Sochi i februar 2014 som gjelder. Det er drømmen om medalje som drar henne videre.

Hun elsker toppidrettslivet. Akkurat nå, i apri,l har hun fri. Nå er det "off-season". Nå skal hun gjøre alt hun ikke rekker resten av året og tilbringe tid med venner. Det ble nemlig 221 reisedøgn sist år.

Ellers i året dreier det seg om trening – mye trening! Hva med 430 økter i året - noe som tilsvarer 721 timer trening! Foruten mye trening, trekker Ida frem andre faktorer som må til for å lykkes, for å bli god. 1. Gode hjelpere (familie, klubb/lagmiljø, støtteapparat) 2. Restitusjon (avslapning,mat og søvn) og 3. Målsetting/motivasjon (realistiske mål som settes uti fra hvor man er NÅ, og hvor man ønsker å komme). 

Ida sammenligner landslaget med sin tidligere klubb og påpeker viktigheten av et godt miljø. Man må ha det fint sammen for å kunne prestere! Vi fikk se et par fartsfylte filmer fra landslagssamlinger som bekreftet dette.

Ida avsluttet med å besvare spørsmål knyttet til trening, mental trening, mat og konkurranser.

 

 

Tekst: Ida Sofie Bjaarstad
Foto: Ari Børde Krøyer


Publisert 8. april 2013, oppdatert 9. september 2014.