ENERGISK på Røyken vgs den 13 mars

Med begrepet "energi" som utgangspunkt engasjerte fysikeren Andreas Wahl elever og ansatte med sine eksperimenter og naturvitenskapelige forsøk fra første stund

  • Av Bente Gylland

Det hjelper selvsagt på at "første stund" var en spritrakett for å vekke elevene. 

Det var et show med et glimt inn i leken, latter, humor og kreativ naturvitenskap med fokus på spørsmål mer enn svar. Han tok elever og ansatte med inn i fysikkens verden med budskapet om at alle på planeten bør kunne noe helt grunnleggende om fysikk, kjemi og biologi. "Det er viktig at dere lærer noe om naturen vår, slik at deres tipp-tipp-tipp-tipp-tipp-tipp-tipp-oldebarnen gang kan sitte her på skolen og høre på en annen fysiker som meg", sa Wahl. 

Det var en artig måte å lære på, der elevene selv fikk delta i eksperimenter med bl.a. hjemmelaget luftkanon, vannkraft ved hjelp av en fallende badehette og hvordan man pynter juletre på fysikers vis med mer.

Bak alle stuntene ligger et alvorlig budskap. "I dette rommet har vi to nødutganger som vi skal bruke hvis noe skulle skje, f.eks. at brannalarmen går. Men hvilke nødutganger finnes det hvis alarmen går for jorden vår, spurte Wahl. Vi kan ikke bare reise oss opp og gå, for så å møtes igjen et annet sted"? 

Han avsluttet med en oppfordring til alle elevene om at de aldri må slutte åvære nysgjerrige. Ta godt vare på nysgjerrigheten din ­ du trenger den!

Pågangen fra elevene var stor og det var kø for å stille spørsmål til og ta bilder avden populære fysikeren.

 

Andreas Wahl gir autografer til interesserte elever


Publisert 7. april 2013, oppdatert 9. september 2014.